Koriscenjem kompozitnih materijala Fuji 3MEspe Filtek Supreme vrhunskog kvaliteta, nijansi i boja imamo siroku paletu najkvalitetnijih materijala, koje prilagodjavamo svakom pacijentu.

11-plomba-pre

12-plomba-posle

Najkvalitetniji materijali i najmodernije tehnologije koje primenjujemo u lecenju zuba nam i omogucava da obezbedimo garanciju od 1 godine na sve zubne ispune, kao i 3 godine na endodontsko lecenje zuba.

11-pre

12-posle

Redovne kontrole 2 puta godisnje, i otkrivanje karijesa u ranoj fazi dok jos ne osecate bol ili dok jos ne nastane osetljivost zuba na nadrazaje (najcesce toplo, hladno, slatko) je najbolje resenje.
Otkrivanje karijesa u ranoj fazi, ili pravovremena zamena dotrajalih plombi omogucava plombiranje zuba u jednoj seansi sto stedi vreme i Vama i nama, a i znatno smanjuje troskove lecenja zuba.

Izgled bakterijske infekcije koja je prosla kroz koren i izazvala truljenje u regiji korena i razgradnju okolne kosti, sto se vidi i na rentgen snimku

granulom, proces

Poprecni presek zuba zahvacenog karijesom, koji se prosirio u unutrasnjost zuba.
U ovakvom slucaju je neophodno sprovesti endodontsko lecenje zuba

_karijes i ZUB1
Na narednoj slici je prikazan proces endodontskog lecenja zuba kroz koji je prosla infekcija i napravila proces u okolnoj kosti. Takodje je prikazano i postavljanje kocica koji ojacava zub nakon lecenja i utice na to da bocni zidovi koji vise nemaju potporu budu znatno ojacani. Ojacanje kocicem u kanalu korena i omogucava trajnost terapije i onemogucava da se zub polomi nakon lecenja.

_karijes i lecenje zuba+
Najcesca pitanja u vezi sa lecenjem zuba i endodoncijom

1 Sta je endodoncija?

Endodoncija se bavi lecenjem mekih zubnih tkiva i ciscenjem inficiranih kanala korena u kojima je smesteno meko tkivo (splet krvih sudova i zivaca koji prenose nadrazaje)

2 Zasto me boli zub?

Zubobolja nastaje nakon sto karijes prodre u dubinu zuba i dovede do zapaljenja unutrasnjih mekih tkiva

3 Kako se tada izvodi lecenje zuba?

Jedini nacin je poseta stomatologu. U fazi kad zub boli neophodno je sprovesti i endodontsku terapiju, tj. lecenje kanala korena zuba ciscenjem infekcije koja se prosirila.

4 Da li je bolje leciti zub ili ga izvaditi?

Vadjenje zuba bi uvek trebala biti poslednja opcija. Izvadjeni zub je nemoguce zameniti. Jedino se na njegovom mestu moze izraditi most ili sto je jos najbolji nacin da se postavi zubni implant kako ne bi morali da se bruse susedni zubi. Obe varijante su ipak losije od lecenja Vaseg prirodnog zuba, a takodje i vise kostaju.

5  Imam otok iznad zuba, ali me nista ne boli, kako je to moguce i da li je potrebno leciti zub?

U tom slucaju je bakterijska infekcija toliko napredovala da je  dovela do truljenja mekih tkiva u zubu. Zivac je takodje istrulio i vise ne moze prenositi nadrazaje pa zato zub nije bolan. Infekcija se zatim preko korenskog dela zuba prosiri i u okolnu kost, dolazi do razgradnje kosti u okolini zuba. Organizam se brani od bakterija i njihovih toksina stvaranjem gnoja. U slucaju da gnoj nema gde da se drenira dolazi do otoka, povecanja pritiska i bola. Ako se gnoj drenira preko fistuloznog kanala situacija ne izgleda toliko dramaticno i nema bolnih senzacija, a i otok je umeren, nekad cak i odsutan.

Zub je neophodno izleciti jer prisutna infekcija predstavlja zariste odakle se bakterije mogu i putem krvotoka siriti kroz ceo organizam. Takodje i kad dodje do zatvaranja fistuloznog kanala situacija u regiji zuba postati dramaticnija jer tad dolazi do stvaranja otoka i bola.